Opis
Maj je mesec kada pocinjemo da beremo zovu, zovini cvetovi se beru tokom sunčanog vremena i to samo oni potpuno rascvetani sa žutim sladonosnim prahom na obrancima nacionalog parka Kopaonik. Sirup od zove je tradicionalan napitak naših predaka. Osim što se od mešavine sirupa i vode dobija ukusan sok od zove, on je uz to i jako lekovit. Cvetovi zove izuzetno su bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C, jača imunitet, osim toga, zova ima antivirusno i antimikrobno delovanje. Koristiti u razblaženju sa vodom u razmeri 1:6.
Korišćeni sastojci …


Kiselina

Nutritivne vrednostina 100g | 1056/248Energetska vrednost (kJ/kcal) | 0,1Masti (g) | 0,01Od toga zasićene kiseline (g) | 61,4Ugljeni hidrati (g) | 0,5Vlakna (g) | 0,5Proteini (g) | 0,1So (g) |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Sastojci | cvet zove | limunska kiselina | šećer |